Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Θεωρίες Σχέσεων



Σε μια γενικευμένη άποψη στις σχέσεις του ο άνθρωπος προσπαθεί να αποκομίσει στην πραγματικότητα από τον άλλον: κατανόηση, εμπειρίες και πνευματική ανάπτυξη. Για να ύπαρξη κατανόηση το άτομο πρέπει να έχει βρεθεί το ίδιο στην θέση του αλλού ή να έχει τουλάχιστον την ικανότητα να μπει ενώ δεν βρίσκεται.

Ο ανθρώπινος νους μπορεί να ‘χωριστεί' σε πολύπλοκα ή πιο απλά μυαλά. Τα πολύπλοκα μυαλά ψάχνουν το είδος τους και συχνά απογοητεύονται λόγω της αποτυχίας τους στην εύρεση του. Οταν βρεθούν όμως, είναι μαγεία.

Οταν δυο άνθρωποι με απλά μυαλά είναι χαρούμενοι με την σχέση τους, πάει να πει ότι έχουν συμβιβαστεί και είναι ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση, που συχνά- πυκνά, συμβαίνει.

Στις σχέσεις απλού-πολύπλοκου τα πράγματα είναι πιο μίζερα. Το απλό μυαλό βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια να κατανοήσει αυτό που πρακτικά δεν μπορεί, παρ΄όλα αυτά υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη και διεύρυνσης του ίδιου.
Απο την άλλη το πολύπλοκο μυαλό βρίσκεται σε κώμα, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος μιας και το απλό μυαλό τον κρατάει πίσω. 

Πολλες φορές το περίπλοκο μυαλό ευχαριστιέται να νιώθει ισχυρότερο έχοντας μεγαλύτερη πειθώ, δύναμη και φυσικά επιρροή στο άλλο άτομο. Ειναι ένας συμβιβασμός που δεν αποδεικνύεται δίκαιος και η σχέση καταλήγει στενάχωρη γιατί στην τελική δεν υπάρχει κατανόηση παρά την προσπάθεια του καθενός.

Στην πλειοψηφία, ψάχνουμε πολύπλοκα μυαλά, όμως αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο. Κανεις μας δεν κοιτάει την ΄πολυπλοκότητα΄ κατά μέσο όρο μα το κάνει συγκριτικά με τον εαυτό του. Ετσι ένα πολύπλοκο μυαλό κατά μέσο όρο καταλήγει να είναι απλό, για ένα άλλο πολυπλοκότερο.

Συνηθιζουμε να φοβόμαστε, να διώχνουμε και να κακολογούμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, δεν μπορέσαμε ή δεν προσπαθήσαμε καν να καταλάβουμε εξαρχής. 


Αλλα ποιος είμαι εγώ να λέω τι θέλετε; Δεν έχω δουλειά εγώ για να υποθέτω γιατί διαλέγετε τα άτομα που διαλέγετε ενώ έχετε μια καρδιά που χτυπάει στα αστήθια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου